Ankara İl Başkanlığı

Ankara İl Başkanlığı'nın Engeliler Gününe Özel "Pandemide Engelliler" Raporu Ankara İl Başkanlığı'nın Engeliler Gününe Özel "Pandemide Engelliler" Raporu

02 Ara 2020
Engelliler Pandemi Sürecinde Büyük Mağduriyetler Yaşadı!

İl Başkanlığımıza bağlı Sosyal Politikalar birimimizin "Pandemide Engelliler" araştırmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Kısaca göz atmak gerekirse başlıca problemler şu şekilde:

1 - Süreç içerisinde yeni doğan engelli bebekler ve yeni teşhis konulmuş olanlar rapor alamadı.

2 - Hastanelerde “acil olmayan tüm ameliyatlar” ertelendiği ve engelliler için yapılması gereken zorunlu ameliyatların “acil olmayan ameliyat” olarak tanımlanmasından dolayı engelli bireyler için telafisi güç zararlar meydana gelmiştir.

3 - Süresi biten engelli sağlık kurul raporlarının yenilenme süreci çok uzun süreceğinden ve rapor işlemlerinde bir yığılma olacağından süresi biten raporlar en azından 01.01.2021 tarihine kadar uzatılmazsa pek çok engelli birey; engelli aylığı ve evde bakım aylığının kesilmesi gibi bir çok hak kaybına uğrayacaktır.

4 - EBA sisteminin her türlü engel gruplarını kapsamamasından dolayı özellikle; kör, az göre ve sağır çocuklar uzaktan eğitim sürecinde mağdur olmuştur.

5 - 01.07.2020 tarihine dek verilen idari izin, kurumların hatalı yorumu nedeniyle işe girdikten sonra engelli hale gelen çalışanları kapsamadığı gibi özel sektörde çalışan engellilerin hiçbirini kapsamamıştır.

6 - Özel sektörde çalışan engelliler ücretsiz izne çıkartılmıştır, işten çıkarma yasaklarının kalkması ile birlikte işletmelerin mali güçlük yaşamalarından dolayı ilk işten çıkartılacakların engelli çalışanların olacağı görülmektedir.

7 - Engelli çocuğu olan çalışanlar, pandemiden dolayı bakıcıların eve gelememesi veya aile büyüklerinden destek alamamalarından dolayı güçlük yaşamaktadır.

8 - Engelli aylığı ve evde bakım aylığı yeni başvuranların, sosyal inceleme yapılamaması nedeniyle sonuçlanmamış olması ve süreç içinde her iki aylık için kesintiye gidilmesi, birçok engelli ve ailesini mağdur etmiştir.

9 – Özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin durdurulmasıyla; çocuklarda kazanımlarda geriye gidişler, ağrıların ve engelliliğin artması, ilave davranış ve uyum bozuklukları meydana gelmiştir.

Rapor, çeşitli bilimsel araştırmaların sonuçlarından yola çıkarak pandemi sürecinde engelli bireylerin,

- Kendilerini daha yalnız hissettikleri

- Yalnız başlarına daha fazla vakit geçirdikleri gibi çarpıcı sonuçlarıda ortaya koyuyor.

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #3 ARALIK DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ
  • #ENGELLI
  • #DEVA PARTISI
  • #DEVA PARTISI ANKARA
  • #ANKARA

SONRAKİ HABER

Ankara İl Başkanlığımız Kahramankazan'da !

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

02 Ara 2020